Canvas



Detta är målningar på duk, både bomull och linne, som jag har köpt i metervara och sedan klippt till, grundmålat och spänt upp på träramar, som jag har snickrat ihop.


Mina målningar har jag samlade i en vitmålad garderob och här ligger grejer i många olika sorters material och format. Det är målat med olika färger på olika material (linne, bomull, papper, masonit, trä, plywood...) och mest är det akryl, men ibland kan det vara linolja också eftersom jag är intresserad av gammaldags måleri på trä och möbler. Fast möblerna kan jag ju inte lägga i garderoben.



Jag har två lådor med handmålade vykort eftersom jag tidigare sålde sådana till turister i kyrkstallarna vid kyrkan i Ekshärad.
















Det är ett väldigt vackert ställe invid Klarälven, med utsikt över de blånande bergen..







Tidigare bodde jag i Stockholm, men 1999 tog jag bilen och for till Värmland och hamnade i skogen i Ekshärad, där jag bodde i min teepee i två månader innan jag hittade ett ställe där jag kunde bo (hos en eremit på ett högt berg).

Ekshärad är berömt för att dess invånare kallas (kallades) för "indianerna" (i centrum, dvs vid vägkorsningen, står en stor totempåle), för en mystisk klocka, som stannade när urmakaren dog, och för de ovanliga smideskorsen på kyrkogården.
I Ekshärad finns även The Sundance Ranch, där man kan rida på cowboyhästar och cowboyridning tycks vara populärt här, även på andra ställen.





Canvas
Canvas betyder egentligen grov bomullsväv (sådan som indianerna gjorde teepes av (efter att ha träffat den vite mannen) fast det numera har fått den vidare betydelsen av målarduk i största allmänhet (både bomull, linne och syntet).

Det senaste påhittet, som jag har dykt in i, är detta med att man numera kan trycka sina bilder i väldigt få exemplar "on demand", som både pappersbilder, kort, posters, muggar, canvastavlor, böcker och...

Jag är uppvuxen på den tiden när man inte kunde trycka böcker och vykort med mindre än att man beställde ett väldigt stort antal, helst flera tusen för att inte varje ex. skulle bli för dyrt.
Att trycka bilder på canvas existerade absolut inte och före 1965 (ungefär) fanns det inte heller några posters.
1966 eller -67 fanns det en stor affär på Stureplan där de sålde enbart stora posters och jag arbetade ett tag i en liten bod på Roslagsgatan där vi sålde posters, som nu var något alldeles nytt.

Det var ju helt fantastiskt att man billigt kunde köpa så stora bilder, men nackdelen var ju att papper lätt går sönder, speciellt om man sätter upp det med knappnålar på en väggtapet. Att rama in en poster var ganska dyrt eftersom den då kräver en skiva av glas. Och glasmästaren var inte billig.

Nu har denna idé tagit ett stort hopp framåt i och med att man kan trycka enstaka exemplar direkt på canvas, på uppspänd duk. En sådan bild är ju inte lika ömtålig som en poster och den ser ju också bättre ut. Den blir inte förstörd av att man råkar skvätta champagne, saft eller kaffe på den.

När jag hittade detta på nätet så kunde jag naturligtvis inte låta bli att beställa flera sådana canvastryck. Jag ville se hur det blev i verkligheten och inte bara på bilder i datorn,
Datorn har ju en skärm där man kan ställa in ljusstyrkan och jag tror att även färgbalansen kan vara olika i olika datorer (det kanske finns någon inställning?) och det betyder ju att man kanske inte kan lita på att den bild man själv ser och skickar till tryck också är den bild, som deras maskiner "ser".

För att få veta hur det skulle bli i verkligheten så beställde jag 30 canvastavlor i storleken 30 x 40 cm.
Allt fungerade perfekt och det blev faktiskt bra färger och trycket var perfekt.
Jag jämförde en tavla, som jag hade målat med akryl, med en liknande, som var tryckt och det går inte att se någon skillnad. Det är exakt samma struktur och nyans.

Nu skulle man ju kunna tro att olika firmor är olika duktiga på att "göra rätt", men jag har hört att alla dessa firmor, som säljer canvastryck, egentligen använder samma jättestora tryckerier, som finns bakom dem.Det kan man ju förstå eftersom dessa maskiner måste vara enormt dyra, för att inte tala om de maskiner och människor, som ska tillverka alla ramar, spänna dukarna och paketera dem. Och sedan har vi hela logistiken också, med transporter, betalningar och datatrafik. Det blir nog för mycket för en enda firma. Det skulle inte förvåna mig om IKEA snart startade upp en sådan avdelning för taveltryck.
Jag känner en författare (Åke Mokvist), som har en egen, liten sådan maskin och han säger att det kostar 33.000:- att byta färgpatroner.

Omkring 1967 kom det nya påhittet med att köpa konst på posters.tillsammans med den idealistiska hippievågen, med ett nyväckt intresse för andliga idéer, indisk meditation och vegetarianism i österländska varianter.
Hippies flyttade frivilligt, av idealistiska skäl, ut till gamla torp i skogarna för att leva naturligt och billigt. Man skulle helst odla biodynamiskt och läsa Steiner och Ohsawa.

Nu kommer en ny tryckteknik för konst och åter igen så kommer den tillsammans med ett nyväckt intresse för hälsokost, som i dag mest är "naturlig mat, lagad på ekologiskt odlade råvaror" och det ser ut att vara en protest mot Monsanto och liknande bolag, som säljer genmodifierade matvaror, som är kraftigt besprutade.

I dag har vi också en grupp människor, som flyttar ut till gamla torp i skogarna, men i dag är det de elöverkänsliga, som blir sjuka av att vara i det vanliga samhället, så det är inte alltid så frivilligt.


När jag nu satt och tänkte på canvastryck så kunde jag inte låta bli att notera hur olika trender går i vågor och hur sådant, som egentligen inte borde ha något samband, ändå kommer tillsammans.
Lanseringarna av posters och canvastryck verkar gå ihop med samma typ av bakgrundstrender.

Min nyfikenhet på canvastryck resulterade i alla fall i att jag nu har ett stort lass med sådana tavlor här hemma. Jag gillar dem faktiskt, fast jag inte riktigt vet vad jag ska göra med dem. Det är ju möjligt att de kan få plats på golvet i garderoben ifall jag röjer undan en del annat.
Jag önskar att jag kunde hänga upp alla på väggen, men jag har ingen vägg, som är tillräckligt stor och tom.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar